Zdravím,
doufám, že píšu do správného tématu

Moc se tady (zatím) nevyznám...
Jako mnoho jiných, i já jsem se rozhodl, pokusit se ponořit do tajů Gothic módování (G2 TNOR).
Chtěl bych zpočátku se věnovat něčemu malému a jednoduchému.
Dal jsem si malý cíl: Vytvořit jednoduchou mapu: Malý ostrov s 1 NPC a hrdinou, okolo moře.
Na ostrově bude nějaký předmět mnou vložený (a vymodelovaný), NPC bude sloužit k jednoduchému questu, obchodu a učení (alespoň se naučím skripty). Možná tam bude 1 příšera (na quest) a nějaký poklad... a dabing pro 2 postavy bych mohl vytvořit klidně sám. Bude to opravdu jen testovací mód, kde bych se naučil nutné základy.
Kdybych měl nějaké otázky, napíšu je do tohoto tématu. Doufám, že to nevadí a budu moc rád, pokud mi někdo odpovíte

Začal bych asi otázkami, které mě tíží nejvíce, ale odpověď na ně by neměla být složitá.
1. Když jsem se díval do Spaceru a pokoušel se otevřít jednotlivé světy, narazil jsem například na oblasti typu "small_farm" apod... kde byla vždy část z celého světa. Mám tomu rozumět tak, že celý Gothic svět (rozumějte Mesh) je složen z takovýchto dílů? Co by se stalo, kdybych podobně velký svět (čistě teoreticky) vymodeloval v jednom kuse? Zvládl by to Gothic engine? Nebo je ten svět ve skutečnosti "někde" v celku, jen jsem zrovna otevřel špatnou část (tu farmu).
2. Jak je to s přidáváním vody? Přidává se do mapy nějak, nebo je v Gothicu nastavena voda automaticky (na nějaké hladině a všude stejně?)
3. Rozhodl jsem se pro modelování využívat program 3DS Max. Chtěl bych zkusit Trial nějaké novější verze (původně jsem měl 3DS Max 6). Je zaručena kompatibilita s Gothicem, když využiji např. programu 3DS Max 2012? (pokud je mi známo, původní Gothic byl modelován v 3DS Max 5, tato verze je ale hodně zastaralá a často si nerozumí s moderními grafickými kartami - jde to vidět např. při použití funkce CUT a jiných).
Jak je to s použitím MODIFIKÁTORŮ v 3DS Max? Když uložím Mesh v *.3ds, bude výsledný model uložen i s modifikátory (např. překroucené, apod), nebo bude původní (jakoby bez modifikátorů)?
4. Co přesně mi nainstalovalo GMDK? Ještě jsem na to nějak nekoukal... instalaci to chtělo nasměřovat přímo do složky s Gothicem 2.6. Ve wiki se píše, že když si člověk zvolí klasickou (malou) instalaci, udělá lépe, než kdyby si tam nechal rozbalit vše - že prý je pak problém to roztřídit nebo tak nějak.
Vemte si např. můj příklad - chci udělat malý ostrůvek, bude v něm má malá mapa, textury, vzhledy NPC a předměty (výjma jednoho) z původní hry. Jak rozpoznat, co je od GMDK a co je z původního Gothica? Jak poznat, co zabalit přes VDFS do *.mod a co do *.vdf ? A co vůbec nezabalovat? (např. co si hra vezme sama).
Jsou to poměrně chaotické otázky (mě tak alespoň přijdou), ale budu moc rád, pokud se mi alespoň někdo pokusí poradit.
Kdyžtak si později vytvořím topic o mém malém módu, který se pokusím vytvořit.
Mockrát díky za Váš čas
Iwitrag
PS: Koukal jsem, kolik lidí se snažilo módovat a pak to nakonec vzdalo, protože si vzali příliš velké sousto. Kdyžtak bych byl rád, kdybyste se podělili s vašimi zkušenostmi, jak jste začínali, apod... díky

Nerad bych totiž dopadl stejně, chci se pokusit něco vytvořit - to už je v dnešní době (na scéně Gothic moddingu) poměrně vzácné, něco si umanout (rozuměj naplánovat) a dodržet to.